hellehattu%20copy.jpg

Viime päivinä on aurinko paistanut Fiskarsissa oikein urakalla. Ihanaa, mutta nyt tarvitaan päähän lakki auringonpistoksilta suojaamaan. Virkkasin jo alkukesästä pojalleni lippalakin ja nyt tein samaa ohjetta muunnellen myös tyttärelleni hatun. Lipan sijaan tein tytön hattuun lierin. Samalla ohjeella teet helposti aikuisellekin hellehatun. Meinaan tehdä itsellenikin hatun ja teen siihen hieman isomman lierin. Nyt kun helle näyttää jatkuvan, kannattaa se vielä tänä kesänä virkata. Hattu syntyy nopeasti 1-2 kahdessa illassa. 100g lankaa riittää jos teet 1-2 värillä. Kolmella värillä 50g kutakin väriä riittää. Loistava tapa saada jämäkerät käyttöön. Olen käyttänyt sekaisin teetee:n Hilla puuvillalankaa ja Bamboo&co lankaa. Koska ne ovat saman vahvuisia voi niitä hyvin käyttää samaan työhön. Ja värejä löytyy!

lippalakki%20copy.jpg


Hellehatun ja lippalakin ohje

Malli: Piia Maria Pekkanen

Koko: 1-2 vuotiaan koko - 3-5 vuotiaan koko - 6-10 vuotiaan koko - aikuisen koko,

Päänympärys  43-47-52-56 cm

Lanka: tytön hattu: teetee Bamboo&co pinkki (21) 50g, teetee Hilla beige (03) 50g ja valkoinen (02) 50g. Pojan lakki: teetee Hilla vaalean sininen (13) 50g, harmaa (15) 50g.

Virkkuukoukku: nro 3

 

Päälaki

Aloitus: virkkaa 6 kjs, sulje renkaaksi piilosilmukalla.

1. krs: 3 kjs, 23 p renkaaseen, sulje krs ps:lla.

2. krs: 3 kjs, 1 p, 2 p yhteen silmukkaan (=lisäys), *2 p, lisäys*, toista *-* krs:n loppuun. Sulje krs ps:lla.

3. krs: 3 kjs, 2 p, lisäys, *3 p, lisäys*, toista *-* krs:n loppuun.

Jatka virkkausta kuten edellä siten, että jokaisella krs:lla lisäysten väliin jää aina 1 p enemmän kuin edellisellä krs:lla. Jokainen krs alkaa 3 kjs:lla ja suljetaan piilosilmukalla. Kun työssä on 10-11-12-13 kerrosta ja ympyrän halkaisija on 15,5-17-18,5-20 cm, aloita hatun suora osa. Molemmat virkkaamani hatut ovat 3-5 vuotiaan kokoa, eli 11 krs:ta.

Hatun suora osa

Virkkaa nyt 6-6,5-7-8 cm korkea lieriö ilman lisäyksiä. Raidoita leveitä raitoja pylväillä ja kapeita raitoja kiinteillä silmukoilla mielesi mukaan. Aloita aina pylväskerros 3 kjs:lla ja kiinteäkerros 2 kjs:lla. Sulje kerros aina ps:lla siten, että vaihdat värin ennen piilosilmukkaa. Nosta molempien värien langanpäät edellisen kerroksen silmukoiden yläreunaan ja virkkaa seuraavan krs:n silmukat lankojen yli siten, että langanpäät jäävät silmukoiden sisään 4-5 silmukan ajan. Vedä langat kireäksi nurjalle puolelle ja leikkaa ulostulokohdasta lyhyeksi. Langat on nyt päätelty.

Tytön hatun raidoitus:

Virkkaa 1 krs pylväitä pinkillä, *1 krs kiinteitä silmukoita beigellä, 1 krs kiinteitä silmukoita valkoisella, 1 krs pylväitä pinkillä. Toista *-* vielä 3 kertaa. =6,5 cm

Pojan hatun raidoitus:

2 krs pylväitä sinisellä, *1 krs kiinteitä silmukoita harmaalla, 2 krs pylväitä sinisellä*, toista *-* vielä 2 kertaa. =6,5 cm

Tytön hatun reuna ja lieri

Virkkaa beigellä 2 kjs, 3 ks, 2 kiinteää silmukkaa yhteen (=kavennus), *4 ks, kavennus*, toista *-* krs:n loppuun. Virkkaa vielä 3-3-4-5 krs kiinteillä silmukoilla. Vaihda väri pinkkiin ja aloita lieri. 1. krs: 3 kjs, 2 p, lisäys, *3 p, lisäys*, toista *-* krs:n loppuun. 2. krs: 3 kjs, 8 p, lisäys, *9 p, lisäys*, toista *-* krs:n loppuun. Virkkaa vielä 3 kerrosta pylväillä ilman lisäyksiä. Siten lieri kiertyy hieman sisäänpäin ja se on helppo nostaa edestä ylös. Aikuisen hatussa voit tehdä lierin leveämmäksi virkkaamalla vielä toisen lisäyskerroksen (*11 p, lisäys*, toista *-* krs:n loppuun) ja sen jälkeen 4 krs pylväillä ilman lisäyksiä. Tosin kapea lieri sopii ihan hyvin aikuisellekin. Maku asia. Kannattaa sovittaa ja kokeilla.

Pojan hatun reuna ja lippa

Virkkaa harmaalla 2 kjs, 3 ks, 2 kiinteää silmukkaa yhteen (=kavennus), *4 ks, kavennus*, toista *-* krs:n loppuun. Virkkaa vielä 3-3-4-5 krs kiinteillä silmukoilla. Taita työ kaksinkerroin kerroksen vaihdoskohta taitteella. Merkitse kerroksen keskikohta toiselta taitteelta. Laske keskikohdan molemmin puolin 15-16-17-18 s. Merkitse nämä kohdat lipan reunoiksi. Virkkaa kerroksen alusta lipan reunaan saakka ja vielä lipan toiseen reunaan saakka, käänny. *1 kjs, hyppää yhden s yli, virkkaa ks:lla kerroksen loppuun, käänny.* Toista *-* vielä 5-5-7-7 kertaa. Virkkaa lipan reunaa pitkin kiinteillä silmukoilla ja vielä krs loppuun. Virkkaa vielä 1 krs ks:lla koko työn ympäri. Tämä lippa on aika pieni ja suora. Jos haluat tehdä suuremman lipan, niin tee lipan ensimmäisen krs:n aikana tasaisin välein 5-6 lisäystä. Silloin lippa työntyy eteenpäin. Muuten voit virkata samalla tavalla, mutta useampia kerroksia.

Paljon virkkaamisen iloa hellepäiviin,

Piia Maria